Ons schoolklimaat

aarbeien planten

Wij zijn een kleine school met prachtige leerlingen, goede leerkrachten en meedenkende ouders. Dit zijn ingredienten voor een fijn schoolklimaat. We kennen onze leerlingen en ouders en het is relatief gemakkelijk om elkaar te bereiken en aan te spreken. Toch willen we actief bezig zijn met het creëren van een veilig en positief schoolklimaat. 

Een veilig klimaat

Je veilig voelen op school is voor iedereen een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Sociale veiligheid is voor kinderen heel belangrijk. Als er een veilig klimaat heerst in de klas en de rest van de school hebben kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze ontdekken wat ze kunnen en beleven daar veel plezier aan. En als kinderen zich veilig voelen op school zullen ze daar ook graag naar toe gaan. 

Een sociaal veilige school ontstaat niet zomaar en blijft niet zomaar in stand. Daarom zijn wij als school actief bezig met een sociale veiligheid. Een veilige school creëer je met elkaar, en je blijft er ook met elkaar aan werken om dit in stand te houden. Daarom nemen wij signalen over negatief gedrag en onvielige situaties heel serieus.

Op school hanteren wij vijf gouden regels: 

  • Wij zijn aardig voor elkaar
  • Wij luisteren naar alle juffen en meesters
  • Wij houden de school netjes
  • Wij zijn rustig in school
  • Wij zetten ons in

Een positief klimaat

Wij hebben op school een positief klimaat. Concreet betekent dit dat wij inzetten op het geven van complimenten en positief gedrag aandacht geven. Wij gebruiken hiervoor meerdere methodes. We belonen het gewenste gedrag en spreken kinderen erop aan als zij afwijken van de regels.  

Signaleren

Als u zich zorgen maakt over iets wat te maken heeft met onze omgang met elkaar, vinden we het fijn om dat te horen. Of het nu gaat over pesten of ander negatief gedrag, over leerlingen of over medewerkers, of u iets heeft gezien of alleen een vermoeden heeft; wij nemen uw signalen zeer serieus. U kunt hiervoor altijd de leerkracht van uw kind of de schoolleiding aanspreken. 

Anti-pestbeleid

Wij hebben een Omgaan met Elkaar document opgesteld waarin ons anti-pestbeleid beschreven staat. We geven heel concreet weer wat we ongewenst gedrag vinden en hoe we dat willen voorkomen. Verder kunt u hierin lezen hoe we pesten aanpakken en hoe we daarbij samenwerken met ouders.

Omgaan met Elkaar (pest- en agressieprotocol)